Dve nesreči pri Planini

Citiraj

V soboto, 27. julija se je nekaj minut po 15.30 uri v naselju Planina, pri Osnovni šoli prevrnilo osebno vozilo na streho. Na kraju smo izvedli prometno in protipožarno varovanje, nudili pomoč pri oskrbi poškodovanih oseb, s tehničnim posegom postavili vozilo na kolesa in odklopili akumulator.

V ponedeljek, 29. julija je ravno tako nekaj minut po 15.30 uri, prišlo do trčenja med kombiniranim in motornim vozilom. Na regionalni cesti med Uncem in Planino, smo skupaj z gasilci PGD Cerknica in Planina izvedli prometno in protipožarno varovanje, nudili pomoč ekipam NMP pri oskrbi udeleženih oseb ter opravili zavarovanje mesta pristanka helikopterja.

5. mladinski gasilski tabor

Citiraj

Udeležilo se ga je 39 otrok, od tega 9 mladincev iz GZ Postojne ter skupno 14 mentorjev.

Po petkovi predaji staršev otrok v našo oskrbo, je sledila predstavitev tabora ter namestitev. Nato so otroci skočili v bazen in se kopali vse do večerje, ki so jo pripravili sami. Po večerji pa je sledil film za mladince, risanka za pionirčke ter kokice, kmalu za tem pa zaslužen počitek.

Po jutranji budilki smo se razmigali pri telovadbi, nato pa je sledil zajtrk. K nam na obisk so prišli vodniki reševalnih psov iz Kluba vodnikov reševalnih psov Postojna. Predstavili so nam njihovo delo, opremo, prikazali poslušnost in taktično iskanje pogrešanih ljudi. Med pospravljanjem in urejanjem postelj nas je presenetila intervencija, ki je bila samo za mladince. Po izvozu smo mladince razdelili v tri skupine. Na prvi delovni točki so potekali iznosi iz avtomobila. Druga točka je bila z vrvno tehniko s spustom skozi stolp. Pri tretji pa so mladinci spoznali osnove potapljanja ter se tudi praktično preizkusili v bazenu. Med tem časom pa je za pionirje potekal Fire Combat Junior. Po kosilu smo se odpravili v Notranjski muzej Postojna. Tam smo si ogledali muzej ter sodelovali na delavnicah. Končno se je prikazalo tudi sonce in sledilo je kopanje do večerje. Nato pa še film z risanko ter kokicami.

V nedeljo nas je v dopoldanskem času “presenetila” intervencija za pionirje. Po alarmu za intervencijo smo odhiteli v vozila in naši najmlajši so se preizkusili v gašenju. Med tem časom je potekal Fire Combat Cici za mladince. Sledilo je seveda kopanje, vožnja z avtolestvijo ter kosilo. Za zaključek pa smo se podružili ob spremljavi harmonik ter bobna.

Po razdelitvi priznanj in simboličnih darilc, so otroci odšli s starši domov.

Velika zahvala vsem, ki ste imeli “prste vmes”, da smo lahko tabor uspešno izpeljali.

Hvala vsem mentorjem za trud, čas, energijo in predanost.

Hvala pa tudi vsem staršem, da so nam zaupali svoje otroke.

GALERIJA SLIK

Gašenje požara pri Trstelju

Citiraj

V četrtek, 18. julija smo bili okoli 10.30 ure aktivirani zaradi večjega požara v naravnem okolju pri Trstelju. Z gasilci GZ Postojna in širše smo gasili požar ter nudili podporo pri gašenju z zrakoplovi. S pomočjo pri vodenju sektorjev in v sektorju zrak nadaljujemo tudi jutri preko celega dne.

Tekom dneva je bilo na terenu 221 gasilcev Obalno-kraške regije z 106 vozili ter 120 gasilcev Severno primorske regije z 46 vozili. Požar gasi tudi helikopter Slovenske vojske in 2 letali za gašenje. Ponoči bodo požar gasile enote iz Notranjske regije, Gorenjske regije ter regije Ljubljana 1. Upamo, da bodo enote ponoči uspešne in bo požar spravljen pod kontrolo ter jutri tudi pogašen.

RAZGLAŠENA JE VELIKA POŽARNA OGROŽENOST

Citiraj

Uprava RS za zaščito in reševanje je s sredo razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Koper, Izola, Piran, Ankaran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren -Kostanjevica, Renče – Vogrsko in Šempeter – Vrtojba.

Kako (ne) ravnati

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je na območju navedenih občin v naravnem okolju prepovedano požigati in odmetavati goreče in druge predmete ali snovi, ki lahko povzročijo požar. Prepovedano je kuriti, vključno s kresovi, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih ter zunaj pozidanih površin uporabljati predmete in naprave, ki lahko povzročijo požar. Prepovedani so ognjemeti kot tudi vse druge dejavnosti, ki lahko povzročijo požar.

Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor.

Požarna ogroženost naravnega okolja se krajevno povečuje tudi drugje po državi, zlasti v jugovzhodnem delu države, opozarjajo na upravi za zaščito in reševanje. Napovedujejo, da se bo v prihodnjih dneh ogroženost predvidoma večinoma še povečevala. Svetujejo previdnost pri uporabi ognja v naravnem okolju ter pri uporabi predmetov, naprav ali snovi, ki bi v naravnem okolju in drugod na prostem lahko povzročile požar.

Izmenjava AAKT

Citiraj

Mednarodni program prenosa znanja med našimi in hrvaškimi gasilci se nadaljuje. Letos je program sestavljen iz operativnega delovanja in praktične uporabe že pridobljenih znanj ter veščin. V minulem tednu so prvo izmeno oddelali gasilci in gasilke iz našega društva. Po parih so naredili tri izmene po 24 ur. Sodelovali so na skupnih vajah, aktivnostih ter obveznostih DVD Supetar. Program izmenjave bo trajal vse do konca septembra.

Zahvaljujemo DVD Supetar za vso predano znanje in gostoljubnost.

Pomoč pri sanaciji požara v Portorožu

Citiraj

V nedeljo, 14. julija smo bili v popoldanskih urah zaprošeni za pomoč pri dokončni pogasitvi požara kompleksa v središču Portoroža. Skupaj z 33 gasilci iz konvoja Gasilske zveze Postojna, smo zamenjali utrujene gasilce in tekom noči gasili posamezna žarišča na različnih lokacijah objekta.

Tekmovanje v Logatcu

Citiraj

V soboto, 13. julija so se naše članice udeležile 25. gasilskega relija za memorial Jožeta Albrehta. V organizaciji PGD Dolenji Logatec so se dekleta preizkusila v različnih vajah, ki so zajemale vrvno tehniko, reševanje ponesrečenca iz vode, gasilski in šaljivi poligon ter postavitev trodelnega napada. Med potjo jih je pa čakala še hitra točka. Zasedle so odlično 1 mesto.

Punce, iskrene čestitke!

Nesreča na “Vrheh”

Citiraj

V petek, 5. julija je prišlo nekaj minut pred 17. uro do prometne nesreče med naseljem Zagon in Bukovje. V trčenju med osebnim in tovornim vozilom, smo skupaj z gasilci PGD Studeno izvedli prometno in protipožarno varovanje, nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila ter absorberjem posuli razlite tekočine na cestišču.